Selecteer een pagina

Internetbeveiliging: Wat is Malware en een Trojaans Paard (Trojan Horse)?

Icon-webiste-trojan-horseInternetbeveiliging, iedereen heeft er wel eens van gehoord. Maar waarom is dat nu zo belangrijk?
Op internet zwerven diverse programma’s rond die zich (ongevraagd) in uw computer gaan nestelen en vervolgens voor de grootste problemen gaan zorgen.

Enkele voorbeelden:
Malware
Malware is schadelijke
software die interfereert (tussenbeide komt) met de normale computer functies of stuurt persoonlijke gegevens over de gebruiker aan onbevoegden via het internet.

De gevolgen van een malware infectie kunnen zeer schadelijk en riskant zijn, denk maar aan b.v. een dialer (automatische beller) die automatisch naar een duurder nummer inbelt en zo voor een peperdure telefoonrekening kan zorgen.
Maar ook diefstal en verspreiding van persoonlijke gegevens zoals “inloggegevens”, “bankgegevens” en noem maar op. Maar malware kan nog meer gevolgen hebben zoals het vertragen van de computer, internetverbinding.
Deze gevolgen van malware zult u in eerste instantie niet direct merken al zijn de meest bekende symptomen / gevolgen van malware natuurlijk wel de vervelende pop-ups (schermpjes die plots in uw scherm komen), toolbars (vaak bij de bladwijzerbalk) en gewijzigde startpagina’s (Yahoo, Ask of Search bijvoorbeeld).

Trojan Horse
Een Trojaans paard is ook zo’n progje waarom u een goede internetbeveiliging dient te hebben. De “Trojan Horse” is in de computerwereld een functie die verborgen zit in een programma dat door de gebruiker wordt geïnstalleerd. Deze functie kan toegang tot de geïnfecteerde computer verschaffen aan kwaadwillenden en zo schade toebrengen aan de computergegevens of de privacy van de gebruiker. In het jargon gebruikt men ook wel het Engelse Trojan horse of kortweg trojan. Het is genoemd naar het Paard van Troje waarin Griekse soldaten de stad Troje binnenkwamen om de poorten van de stad van binnenuit te openen.

Een Trojaans paard is dus niet een programma dat zelfstandig beschadigingen aan de geïnfecteerde computer veroorzaakt, zoals een computervirus. Een Trojaans paard moet bovendien door de gebruiker worden gekopieerd en kopieert niet zichzelf naar andere computers, zoals een worm dat wel doet.

Trojaanse paarden worden vaak verstuurd als bijlage bij e-mail, vermomd als liefdesbrief of pornografisch materiaal, maar kunnen ook via chatprogramma’s worden verspreid of verstopt zitten in programma’s die gedownload worden van een website of een p2p-programma, zoals bijvoorbeeld downloadprogramma’s als BitTorrent, Ares en FrostWire.

Denkt u hier last van te hebben of wilt u uw computer eens gecontroleerd hebben op schadelijke software? XINRAM helpt u daar graag bij. Neem geheel vrijblijvend contact op met XINRAM en informeer over de mogelijkheden.